Kaksikäyttömaailma avaa ovia Nato-yhteistyölle

Eurooppalainen teollisuus on murroksessa, kun nopeasti muuttuva maailmantilanne kasvattaa tarvetta puolustusteollisuudelle. Samalla se avaa mahdollisuuksia myös suomalaisille teollisuusyrityksille, erityisesti kaksikäyttötuotteiden valmistajille.
Viestintälaitteiden suojakotelot. Sisätilojen ilmanvaihtojärjestelmät. Datakeskusten jäähdytysjärjestelmät. Tuotantolinjojen ohjausyksiköt…
Nyt riittää kysyntää kaksikäyttötuotteille – tuotteille, joita voidaan hyödyntää sekä siviili- että puolustusteollisuudessa. Suomen liityttyä puolustusliitto Natoon ovat kaksikäyttötuotteet nousemassa merkittävään asemaan kokoonpanoteollisuudessa.
Jos yritys haluaa Naton alihankkijaksi, edellyttää kumppanuus siltä järjestelmällistä valmistautumista. Valmistavan teollisuuden toimitusketjussa keskeistä on läpinäkyvyys. Siihen kuuluvien yritysten on osoitettava kyvykkyytensä paitsi tuotannon laadun myös tietoturvallisuuden osalta.
Manutec näyttää mallia AQAP-sertifioinnilla
Naton alihankkijaksi hakemisessa avainasemaan nousee Naton standardoitu laadunvarmistusjärjestelmä, AQAP-sertifiointi (Allied Quality Assurance Publications). Se toimii osoituksena yrityksen kyvystä täyttää puolustusteollisuuden tiukat laatuvaatimukset.
"Suomalaisen teollisuuden vahvuuksina ovat perinteisesti olleet korkea laatu ja toimitusvarmuus. Nämä ovat erinomaisia lähtökohtia, mutta Nato-yhteistyö edellyttää niiden todentamista", toteaa Manutecin toimitusjohtaja Kirsi Junnilainen.
Manutecilla on tartuttu tilaisuuteen ja käynnistetty AQAP-sertifiointiprosessi. Sertifiointia varten on valittu sopimusvalmistuksen tuote, jonka avulla on mahdollista täyttää sertifioinnin vaatimukset.
Junnilaisen mukaan sertifiointiprosessissa täytyy alusta asti huomioida, että valmistuksen eri osat ovat dokumentein todistettavissa. Manutecilla valmistautuminen on otettu huomioon jo laadunvalvontaa koskevan ISO 9001 -sertifikaatin hakemisessa.
“ISO 9001 -sertifikaatti on muutenkin ollut meille tärkeä kulmakivi laadun- ja toimitusvarmuuden varmistamisessa. Vastaamalla etupainoisesti uusiin sertifiointikriteereihin voimme varmistaa, että olemme varteenotettava sopimusvalmistaja myös puolustusteollisuudessa toimiville yrityksille”, Junnilainen sanoo.
Nato-yhteistyössä korostuvat kyberturvallisuusvaatimukset
Sertifioinnin lisäksi yritysten on huomioitava kiristyvät kyberturvallisuusvaatimukset. EU:n NIS2-kyberturvallisuusdirektiivi astui täydellä teholla voimaan lokakuussa 2024, mikä asettaa uusia vaatimuksia myös valmistavan teollisuuden tietoturvalle.
“NIS2 on yrityksille tärkeää erityisesti Nato-yhteistyön näkökulmasta, sillä puolustusteollisuuden toimitusketjuissa tietoturva on kriittinen tekijä”, Junnilainen muistuttaa.
Valmistavan teollisuuden yritysten kannattaa ryhtyä toimiin, mikäli ne haluavat hyödyntää avautuvia mahdollisuuksia. Proaktiivisuus ja systemaattinen valmistautuminen ovat avainasemassa.
Manutecin esimerkki osoittaa, että suomalainen sopimusvalmistaja voi määrätietoisella työllä rakentaa valmiuksiaan vastata puolustusteollisuuden tarpeisiin.
"Haluamme olla suunnannäyttäjä ja kannustaa muitakin teollisuusyrityksiä tarttumaan näihin mahdollisuuksiin", Junnilainen painottaa. "Nato-yhteistyö avaa ovia uusille markkinoille, mutta se edellyttää pitkäjänteistä työtä ja sitoutumista korkeisiin laatuvaatimuksiin."
Ota yhteyttä, niin kerromme Nato-valmiuksistamme sopimusvalmistajana!
Artikkeli: Tuomas Lieskivi / Mainostoimisto Kuke. Kuvitus: Sari Kaija / Mainostoimisto Kuke.